Luovan talouden kasvu ja toimijoiden yhteistyö ovat keskeisiä maakunnan hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn tekijöitä.

Tässä juttusarjassa Luova REAKTIO! -hankkeen tapahtumiin osallistuneet toimijat kertovat kokemuksistaan ja siitä, miltä luovien alojen tilanne näyttää tällä hetkellä.

Sari Siltavuori uskoo, että luovien alojen tekijöille suunnatuille koulutuksille ja valmennuksille on tarvetta nyt ja jatkossakin. Luova REAKTIO! -hankkeen koulutuksiin monipuolisesti osallistunut musiikin, teatterin ja sanataiteen ammattilainen pitää hyvänä, että hankkeen tapahtumakalenteri on koottu asiantuntevasti ja osallistujien tarpeita kuunnellen.

– Heti alkuvaiheessa meiltä kysyttiin, minkälaiselle tiedolle ja toiminnalle olisi tarvetta ja otettiin toiveet ohjelman suunnittelussa huomioon. Esimerkiksi hankkeen alkuvaiheessa korona-aikana hybriditapahtumat olivat vielä aika uusi juttu ja itseäni kiinnosti, miten vaikkapa teatteriproduktiot voisi toteuttaa tyylikkäästi.

Aihetta käsiteltiin virtuaalitapahtumavalmennuksissa ja Hopin-tapahtuma-alustan kokeilussa.

– Kokeilut olivat kiinnostavia ja valaisevia. Jatkoa ajatellen kynnyskysymykseksi yksinyrittäjän ja pienen yhdistystoimijan näkökulmasta muodostuu saavutettavuus ja ennen kaikkea rahoitus, Siltavuori pohtii.

Yhteistä kieltä ja tulevaisuuden visioita etsimässä

Rahasta kannattaa puhua enemmänkin.  Esimerkiksi Luovilla aamukahveilla taidekenttä ja yritysmaailma ovat kohdanneet. On puhuttu luovasta alasta liiketoiminnan termeillä.

– Kaikkien taiteilijoiden pitäisi saada tällaista koulutusta jo peruskoulutusvaiheessa! Ainakin oma kokemus on, että taide- ja yritysmaailma eivät ole aina keskustelleet keskenään kovin hyvin. Valmennuksissa on käsitelty esimerkiksi sitä, mitä on myyntipuhe. Itsellekin on noussut hyviä oivalluksia ja koen, että yhteinen kommunikointi on parantunut.

Myös verkostoituminen on yksinyrittäjälle tärkeää. Siltavuori kertoo suorastaan repineensä yhteistyökumppaneita hankkeen tapahtumista. Ylipäänsä hän kokee kokonaan uusien ajatuskulkujen auenneen.

– Sitran megatrendien läpikäynti oli kiinnostavaa sekä ylipäänsä se kieli, millä tulevaisuudesta puhutaan, mitä kehityskulkuja ja mahdollisuuksia on nähtävissä. Hybriditapahtumien lisäksi olen ollut utelias pelillistämisen ja tekoälyn luomista mahdollisuuksista, ja siitä, olisiko niitä mahdollisuus hyödyntää omassa toiminnassa. Muutosvalmennuksessa olemme kasvattaneet ymmärrystä jatkuvasta muutoksesta ja siihen suhtautumisesta. Mielestäni on tärkeää pysyä ajassa mukana. Utelias mieli on avainkäsite.

Myös tapahtumatuotannon vastuullisuus on pohdituttanut muun muassa Kirjakantti-tapahtumasta vastaavaa Siltavuorta.

– Vastuullisuuden ja kestävyyden huomioonottaminen kiinnostaa myös rahoittajia, joten asioita on tarpeen pohtia jo ennen kuin hakemusta tehdessä. Onkin tosi tärkeää, että ajankohtaisia asioita käsitteleviä infotilaisuuksia ja koulutuksia järjestetään luovien alojen tekijöille.

Luova REAKTIO! Uutta arvoa luovat verkostot -hanke on toteutettu Euroopan sosiaalirahaston REACT-rahoituksella elokuusta 2021 alkaen, ja se jatkuu 2023 vuoden marraskuun loppuun. REACT-rahoituksella tuetaan nimenomaan Covid-19 pandemiasta eniten kärsineiden toimialojen yritysten muutoskyvykkyyttä.

Kirjoittaja:

Aino-Maria Savolainen, projektiasiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, Luova REAKTIO! -hanke